Reseberättelse från MA-Run i Venlo 2015

Ja, som utlovat kommer här ytterligare en reseberättelse, från samma skribenter som den förra berättelsen men från en annan destination: Venlo i Nederländerna.
/ Webbmaster

MA-Run i Venlo 2015

Onsdag kväll packar vi sidovagnen. Torsdag morgon ska vi iväg till Jumbo Run i Venlo, Nederländerna – ca 85 mil. Lasse, Lena, Åke och Humla åkte redan på onsdagen. De har tänkt åka småvägar och det tar tid.
Torsdag morgon ca halv 8 skickar vi ett sms till Lasse att vi börjar köra nu. Skulle höras under dagen och se var vi hamnar.

Otur redan i Helsingborg, båten har precis åkt så det är bara att vänta. Färden genom Danmark går bra och upp på båten i Rødby men båten kör inte iväg, minst en halvtimme försenat. Tar en kopp kaffe och får ett sms från Lasse, de är i Tyskland nu. De åkte med båten precis före oss.

Äntligen i Tyskland och börjar köra. Strax innan Bremen stannar vi och får i oss lite mat. Under tiden ringer Lasse de är precis efter Bremen på en mack, ja vi hörs sedan. Men ingen kommer på idén att man kunde vänta på varandra. På cykeln och köra igen. Några mil efter Bremen börja det regna och bara öser ner i minst 10 mil. Trots regnställ blir man blöt ändå in i Karlsongarna och det rinner längs benen ner i stövlarna. Nästa tankstopp regnar det fortfarande, Lasse hade försökt ringa under tiden – de har tatt in på hotell när det började regnar, så nu är vi före dem, och han tror vi skulle vända men icke i detta vädret.

Vi fortsätter mot Venlo ca 10 mil småvägar kvar till gränsen och det är redan mörkt. Det börjar bli kyligt, strax innan gränsen beslutar vi att ta in på hotell så att vi kan torka kläder och allt. Vi hittar ett litet mysigt “Rådhuskällaren” – upp i rummet snabbt och gör i ordning oss, klockan är redan mycket, ner i restaurangen och få något gott att äta. De ställer upp för oss fast klockan är nästan 10.

Nästa morgon, solen skiner och bara ca 1,5 mil att köra, vi ligger långt före. Vi äter frukost och går en runda i stan, sedan tillbaka till hotellet och packade alla våra grejor som är torra nu och fortsätter sedan färden mot Venlo. Efter lite snurrande i sjukhusparken hittar vi fram till tältplatsen. Sätta upp tältet och sedan går vi och tittar lite på stället. Arrangörerna har satt upp ett festtält ca 50×100 m med bar, bord och stolar, musikanläggning, scen och informationsbord. Dusch och toalettvagnar är uppställt. Det kommer mer och mer folk. Vi går tillbaka till tältet och kokar kaffe. Efter ett tag kommer Lasse och gänget och vi tittar på när de sätter upp sina tält.

Vi funderar på att köra till en mc-handlare och köpa nytt regnställ och titta på hjälmar. Frågar någon av arrangörerna om det finns en mc-handlare i närheten och strax efter kommer en kille och erbjuder sig att köra före oss dit, men vi tackar och nöjer oss med adressen. På kvällen är det musik och en del uppträdanden i det stora tältet. Några öl sitter fint också.

På lördag morgon är det frukost från kl. 7, alla sorts pålägg, ägg, grönsaker och frukt finns framdukat, det är bara att välja. Halv 10 ska sidovagnarna vara uppställda efter ett speciellt schema. Med inskrivningen fick man tilldelat ett nummer och längs vägen i parken var numren utlagda i vägkanten – det var bara att stanna vid sidan om numret så kom de handikappade fram med föräldrar eller assistenter. Fem minuter innan avfärd small ett kanonskott så att alla skulle göra sig klara. Med andra kanonskottet åkte kortegen iväg, ca 230 sidovagnar – vilket syn!

Precis innan grindarna på utfarten från parken stod en stor musikkår och spelade, väldigt pampigt. Polisen stängde av alla vägar tvåfiligt och ca 100 trafikvakter såg till att kortegen kunde köras i samlad trupp. Så snart vi hade passerat kom trafikvaktarna på ytterfilen för att kunna stänga av längre fram igen. Längs hela vägen stod folk och vinkade. I byarna spelade musikkårer.

Efter ca 2 timmar var det lunchrast. Föräldrar och assistenter var redan på plats för att ta hand om sina åkande. Vid ingången till hallen stod ännu en musikkår och spelade. Inne i hallen stod ett band på scenen för att underhålla och vi bjöds på soppa, frukt och kaffe.

Efter ca 1 timme fortsatte färden i omkring 1,5 timmar till. Mot slutet körde vi genom Venlos innerstad förbi småbåtshamnen och genom gågatorna. Överallt stod det folk och hejade och vinkade och sen kom vi tillbaka till stället. De handikappade tackade så mycket för touren. Jag fick en trätavla med årets motiv som tack från grabben som åkte. Trevligt.

Tillbaka till tältet och ta en fika. Andrea och jag skulle egentligen åka hemåt nu men hela arrangemanget var så fint att vi bestämde oss för att stanna sista kvällen och åka tidigt på söndagsmorgonen istället. Det var bara att rulla ut liggunderlagen och sovsäckar igen.

Vid 6-tiden var det mat. Ett 10-tal stora grillar var tända. Tre sorters kött, potatissallad, sallad av olika grönsaker, bröd hur mycket man orkade. Under tiden spelade ett band ute vid grillarna. I det stora tältet spelade ett annat band och det förbereddes för ett lotteri. Efter maten kunde man hämta ut ett deltagare-diplom med ett kort på cykeln och de som hade åkt med. Jättetrevligt minne.

På kvällen spelade några band och det dansades hejvilt. De första klippen från touren visades på en stor skärm. Mycket snack och några öl senare var det dags att gå och lägga sig. Vi skulle upp vid 6-tiden och packa cykeln.

Söndag vid 7-tiden var det dags för frukost och så började hemfärden. Köra, tanka, en kopp kaffe och ett bloss, köra, tanka, kaffe… idag funkade det även med båtarna, bara köra på. Så 85 mil och ca 11,5 timmar senare var vi hemma igen. Ett jättefint Jumbo, vi kommer köra dit igen nästa år.

Willy och Andrea

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.