Jumbo Run – historik

Det var år 1961 som det första Jumbo Run kördes. Träffen hade då ett annat namn än Jumbo Run. Det var i Coventry och det samlades 80 st deltagande ekipage. British Cycle & Motorcycle Industries Association stod som huvudsponsor för arrangemanget. Erfarenheterna från första året blev så goda att man beslutade sig för att göra det till en årlig händelse. 1963 fick arrangemanget sitt nuvarande namn. Orsaken var den att man under utflykten gjorde ett besök i en djurpark där det fanns en elefant som hette just Jumbo.
Sveriges första Jumbo run arrangerades i Stockholm 1970. Det arrangerades då av Svenska Sidvagnsklubben (SSK) och samlade ett tiotal ekipage med ett besök på en lantgård, Bergagården. Jumbo Run 1971 kördes i Västerås men sedan blev det ett uppehåll till 1977 då Jumbo Run avhölls i Eskilstuna likväl som 1978. Det femte Jumbo Run kördes i Lidköping, för första gången med FUB som medarrangör. Det året kom det deltagare från England, Västtyskland, Danmark och Norge.

1980 och internationella handikappåret 1981 träffades vi i Haverdal utanför Halmstad. Jumbo Run 1982 och 1983 kördes i Hultsfred med Gnöttlerums skola som samlingsplats. Betecknande för Jumbo Run-arrangörer har blivit att man gärna ser att arrangemanget blir återkommande. Under åren har deltagarantalet stadigt ökat och 1983 kom det 96 ekipage från England, Danmark och för första gången från Finland. Sveriges 10:e Jumbo Run kördes 1984. Vi samlades och campade vid Gersillaskolan i Kungsör och för första gången var vi över 100 ekipage, närmare bestämt 112. Arrangörerna hade annonserat kortegevägen i lokaltidningarna och många åskådare kantade gågator, avstängda gator och vägar, där vi körde med poliseskort.

Året 1985 träffades vi i 900-års jubilerande Helsingborg. Träff- och campingplats var denna gång Sofiero Slott norr om staden. Det året slogs rekord i antalet deltagare, 147 stycken ekipage. Kortegen gick genom centrala Helsingborg med många åskådare som följd. 1986 var det Karlskoga som var värdplats för Jumbo Run. Antalet deltagare var betydligt färre än året innan. En erfarenhet från Jumbo Run är att en sydlig förläggning drar mer deltagare från kontinenten. Hultsfred stod som värdar, för tredje gången, 1987. Arrangemanget kännetecknades av en bra och smidig organisation. Det märktes att man hade erfarenhet. Det var också mycket trevligt för närvarande SSK-are att få träffa gamla FUB-bekanta igen efter några års uppehåll. En nordligare förläggning fick Jumbo Run 1988 då Mora/Orsa stod för arrangemanget. 1989 års Jumbo Run i Västervik går till historien som det regnigaste någonsin. Men glädjen fanns där och ingen deppade för det dåliga vädret, det kan ju ingen rå på. Synd bara för banan var lagd på verkligt natursköna vägar utmed kusten.

Att Jumbo Run har en tendens att återkomma till tidigare platser har vi redan sett. Så också 1990 då vi träffades i Tylösand utanför Halmstad. Vi var ju i Halmstad åren 1980 och 1981. 1991 kördes Jumbo Run för första gången i sköna Blekinge. Karlshamn stod för arrangemangen. Konvojen körde iväg i strålande solsken, fick under resan skyfall, men återvände till Karlshamn i solsken. Likaså 1992 var vi tillbaka till tidigare arrangörer. Kungsör med Gersillaskolan hade visat sig fungera bra som förläggningplats. Att det regnar i Västervik erfor vi 1989 och så blev det också vid Jumbo Run 1993. Fina Lysingsbadet med kommunens toppencamping gav lite motvikt till regnet. 20-års jubilerande Jumbo Run 1994 kördes i Södra Sandby, Lunds kommun. Aldrig tidigare har Jumbo Run körts så långt söderut. 94 ekipage från 6 nationer skjutsade 108 utvecklingsstörda i den sommarens strålande väder. Invigningen var 4 fallskärms-hoppare med flaggor, vajande för vinden, som landade bredvid oss.

1995 kördes Jumbo Run i Värmländska Årjäng nära norska gränsen med närmre 100 ekipage. För första gången med deltagare från Irland. Även detta år med ett strålande väder. 1996 var campingen på Skara Sommarland då Skara stod som värd. 110 ekipage från 4 nationer tillbringade helgen i natursköna Skaraborg. För tredje året var det åter tur med vädret under lördagen när den natursköna banan kördes. I Näshulta 2 mil söder om Eskilstuna utgick konvojen vid 1997 års Jumbo Run. Ca 80 ekipage från 6 nationer slöt upp vid start.

Tjörn stod på tur 1998 med samling på Tjörnbrons Camping. Aldrig tidigare hade Jumbo Run körts i Sveriges västra skärgård. 103 ekipage från 4 nationer tog 135 förväntansfulla ungdomar på en utflykt i skärgården som de aldrig glömmer. Uppehållsväder under dagen men en avslutning i hällande regn.

1999 samlades alla på Camp VMCK i Bankeryd/Jönköping för 25 års jubileum. Ett 80-tal sidvagnar från 3 nationer slöt upp i ett fint väder faör att tillbringa en heldag tillsammans.

Västervik hade tidigare arrangerat 2 regniga Jumbo Run men år 2000 var tredje gången gillt och ett 60-tal sidvagnar slöt upp på Lysingsbadets Camping för att skjutsa FUB:are från Västervik, Vimmerby och Hultsfred.

Sedan 1994 har det skrivits små krönikor efter varje Jumbo Run, och de krönikorna finner du på om du klickar på den här länken.