Jumbo Run 2014 – 9 augusti i Höganäs

I år kördes Jumbo Run i Sverige för 40:e gången, denna gång även med HSO Höganäs, Höganäs Kommun och Lions Club i Höganäs som medarrangörer, förutom de ordinarie arrangörerna Svenska Sidvagnsklubben SVEA och Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning (FUB).

Jubileet hölls i Höganäs i nordvästra Skåne. Internationella Jumbo Run har tidigare inte arrangerats där, men orten har varit värd för ett flertal så kallade mini-Jumbon som är samma koncept fast i mindre skala. Totalt samlades 74 sidvagnsekipage från Sverige, Norge, Danmark och Tyskland. Turen blev totalt 8 mil lång och sidvagnsekipagen körde i kortege över småvägar på Kullahalvön, sedan norrut med en fantastisk vy ut över Skäldervikens inre del. De passagerare som inte fick plats i sidvagnarna fick åka buss eller raggarbil efter kortegen. På halva vägen gjordes en fikapaus där det blev möjlighet att byta så att alla fick en chans att åka sidvagn. Så småningom gick färden tillbaks till Höganäs där det bjöds på grillad korv och på underhållning, först av Cabaré Mix och sedan av Hasse Andersson. Under själva färden hade vi fint väder, men regnet kom över oss när rundturen var slut.

En av årets deltagare, Rune Karlsson, har varit med sedan starten 1970 och har deltagit på de flesta Jumbo Runs genom åren. Från början körde han en Maico 250 från 1955 med en Steib LS200-vagn, men bytte ekipage 1982. Inför 40-årsjubileet har den gamla Maicon renoverats upp och kördes i år av Ann-Mari Willas. Ann-Mari körde motorcykel när hon var ung, bland annat just den här Maicon, och återupptog sidvagnsåkandet nu när den blivit renoverad. På jubileet fanns hela skalan av sidvagnsekipage representerade, allt från gamla veteranhojar med lika gamla sidvagnar till moderna sporthojar med lika sportiga sidvagnar. Åldersspannet på förarna var nästan lika stort som åldersspannet på ekipagen.

Jumbo Run-ansvarig på Svenska Sidvagnsklubben SVEA är sedan många år tillbaka Ingvar Nilsson i Södra Sandby. Ingvar har nu aviserat att han kommer att avsäga sig det uppdraget, så Svenska Sidvagnsklubben SVEA vill här passa på att tacka Ingvar för det enorma jobb som lagts ner under hans 22 år som Jumbo Run-ansvarig.

Svenska Sidvagnsklubben SVEA vill avslutningsvis också tacka medarrangörer, funktionärer och alla andra som gjorde dagen till den härliga upplevelse som det blev.

Bilder från årets Jumbo Run finns dels i vårt eget bildgalleri, men vi hade också besök av en professionell fotograf som tog många bilder. De bilderna finns tillgängliga på hemsidan http://jumborun2014.acephoto.se/#!album-55, där man också kan beställa hem en skiva med alla bilderna i högupplöst version.

Bilderna i vårt eget galleri är främst tagna av Tapani Granroth från Lions och Tommy Ivarssson från Svenska Sidvagnsklubben SVEA, och ett fåtal bilder är tagna av författaren till denna text.

Denna krönika är sammanställd av Patrik Karlsson, webbansvarig i Svenska Sidvagnsklubben SVEA.

Det här inlägget postades i Jumbo Run - årskrönikor, Jumbo Run - nyheter, Nyheter. Bokmärk permalänken.