Jumbo Run 2010 – 14 augusti i Kållered/Fjärås

Lördagen den 14 augusti var det många som lyfte lite extra på ögonbrynen när de fick se en långt över en kilometer lång karavan av motorcyklar med sidvagnar ringla som en orm genom de vackra bygderna mellan Kållered och Fjärås. Det var den årliga sidvagnskortegen Jumbo Run som passerade.

Jumbo Run startade för femtio år sedan i Conventry, England. I Sverige har den funnits i fyrtio år. Varje år samlas någonstans i Sverige sidvagnsåkare för att bjuda handikappade personer på ett heldagsäventyr.

Numera är det nästan alltid den lokala FUB-föreningen som tillsamman med Sidvagnsklubben Svea håller i arrangemanget. I år var det Mölndals tur att stå som värd. Efter nästan ett helt års planerande drog arrangemanget igång på den av Mölndals stad drivna Torrekullagården i Kållered (tidigare STFs vandrarhem). Sedan de blivande passagerarna valt ”sitt” fordon, satt sig tillrätta och blivit fotograferade drog kortegen igång med ett dovt mullrande från de stora motorcyklarna. Men dessförinnan hade trettio ”trafikvakter” kört till de olika vägkorsningarna utefter karavanens väg för att tillfälligt stoppa trafiken så att karavanen obruten kunde passera.

Eftersom det var nästan dubbelt så många som ville åka med som det fanns sidvagnar tillgängliga fick en del åka buss den första etappen. Bussar fanns också för anhöriga som ville följa med.

Färden gick mot Ingsjön, vidare mot Ubbhults kapell och fortsatte till Fjärås bygdegård. Här blev det fika med rejäla smörgåsar och dricka. Nu var det dags för dem som åkt buss första etappen att välja ”sitt” ekipage och sedan bar det av igen på småvägar tillbaka mot Torrekulla.

Här mötte Annestorpsdalens scoutkår upp med nykokt kaffe och sedan följde man passagerarna ut på en två kilometer lång motionsbana i den vackra omgivningen runt Torrekulla. Längs banan hade man ordnat med olika övningar som gick ut på att lösa olika uppgifter genom att samarbeta med varandra. Inga förlorare – bara vinnare.

Den inom vård och omsorg mycket välkända och uppskattade musikgruppen Keep in Mind spelade till taco-middagen och sedan blev det utomhusdans. Framåt nio blev det myggornas tur att ta över Torrekulla och dags för oss att avsluta den händelserika dagen.

Det är fantastiskt och beundransvärt att så många bland sidvagnsförarna år efter år kommer till denna aktivitet. Några ekipage hade kört ända från Nordtyskland. Motorcyklisterna bekostar resorna själva och deltar helt enkelt för att de vill glädja andra. Det finns faktiskt idealitet kvar i samhället!

Tack alla glada människor som vinkade glatt utefter kortegevägen. Och förlåt om någon blev lite försenad när kortegen framför er. Tack också alla sponsorer och bidragsgivare. Och slutligen ett tack till alla ni som lagt ner ett så fantastiskt arbete för att få Jumbo Run 2010 att bli den upplevelse det blev. Tillsammans klarade vi det!

Roger Lindblom, Ordförande FUB Mölndal

Det här inlägget postades i Jumbo Run - årskrönikor, Jumbo Run - nyheter, Nyheter. Bokmärk permalänken.