Jumbo Run 1994 – 6 augusti i Södra Sandby

Sveriges Internationella 20-års jubilerande Jumbo Run har i år körts i Södra Sandby. Aldrig tidigare har ett Jumbo Run körts så långt söderut i Sverige som i år då vi var i Lunds kommun. 94 sidvagnsekipage från 6 nationer ställde upp och skjutsade 108 utvecklings-störda från 5 FUB-föreningar inom länet. Medarrangör var Länsförbundet FUB Malmöhus län. De 5 FUB föreningarna var Helsingborg, Mellanskåne, Lund, Trelleborg och Ystad. Vädret var strålande denna minnesvärda helg varför friluftsbadet var välbesökt och där alla hade fritt inträde till badet hela helgen.

De 94 sidvagnsekipagen kom med sina familjer, ca 320 personer, för att campa under helgen bredvid friluftsbadet, idrottsplatsen och skolan i Södra Sandby. De 108 utvecklingsstörda kom med föräldrar och/eller vårdare. Totalt ca 520 personer. Alla deltagare bjöds på fredagen på välkomstfika. Lördag och söndag morgon bjöds alla på frukost.

Invigningen hade i år, pga 20-års jubileum, gjorts extra pampig. Från 1000 meters höjd hoppade en uppvisningstrupp på 4 fallskärmshoppare och landade på idrottsplatsen. Fastbundna i sin fot och fallskärm vajade Lions, Svenska Sidvagnsklubben, FUB och Holmias flaggor för vinden. Därefter fotograferades alla ekipage med sina passagerare.

I lugnt tempo rullade sedan en 5 km lång konvoj ut från Södra Sandby de 30 km mot Sjöbo. Eskorterade av MC polis och ett 15-tal solomotorcyklar, som också hjälpte till med trafikdirigeringen under dagen, passerade vi Revingehed med sina vidder, genom Öveds Kloster med de vackra alléerna och via Sjöbos huvudgata till lunchuppehållet. Där bjöds alla deltagare på korv med bröd, saft och glass.

Efter konvojen, och under hela dagen, körde bussar med plats för 140 anhöriga så att även de fick uppleva denna minnesvärda dag.

Med mätta magar var det dax att i enskild körning ta sig de 50 km utmed pilad bana till Björka Loge i Hardeberga. Banan kördes via Ilstorp, Dörröd, Häckeberga, Genarp och Dalby. Vi passerade ett naturskönt skiftande Skånskt landskap. Väl framme bjöds alla på kaffe, saft och kakor samt ett bejublat uppträde av Cabare Mix från Landskrona. Det var ett antal av våra passagerare som var en del i den sång och musikgrupp av utvecklingsstörda barn och ungdomar som uppträdde.

Sedan var det dax att i konvoj åka de sista 15 km till Södra Sandby. Vi körde via Odarslöv och Gårdstånga. Tillbaka i Södra Sandby bjöd ”Johan och Boppen” på en bejublad underhållning från scenvagnen.

Alla deltagare bjöds på kvällen på pytt i panna med ägg, bröd, dryck, kaffe, kaka och glass i Killebäckskolan bredvid förläggningsplatsen.

Innan passagerarna reste hem fick de minnesgåvor av arrangörerna. Gåvorna var ett diplom med fotografi från morgonens fotografering, en minnesmedalj framtagen för dagen, en kaffemugg med årets emblem samt en T-shirt, även den med årets emblem.

Många glada positiva personer lämnade oss den underbara kvällen i augusti. Sent skall den glömmas av våra passagerare. De tittar på diplomet med sig själv och ”deras” motorcykel på fotot. De tar på sig tröjan och hänger medaljen om halsen. De tittar sig i spegeln och ler.

Vi som körde motorcyklarna fick en otrolig glädje tillbaka bara genom alla dessa glada vänliga människor som vi inte glömmer i första taget.

Dagen/helgen var en fullträff enl alla deltagare. Det var också 20 års jubileum för Sveriges Internationella Jumbo Run. Och vi fick glädja 108 utvecklingsstörda barn och ungdomar samt deras föräldrar och vårdare.

Det här inlägget postades i Jumbo Run - årskrönikor, Jumbo Run - nyheter, Nyheter. Bokmärk permalänken.